måndag 30 juni 2008

How to: överleva ditt vårdvikariat och bli omtyckt.

1. Skaffa arbetskläder (JA! Det är något du borde få! NEJ! Din chef sparar så räkna inte med något). Med arbetskläder menar jag uttjänta jeans eller mjukisbyxor, en stor tshirt och stödstrumpor (karlar behöver inte sådant dock). Och stödstrumpor är ett absolut krav, om du inte gillar åderbråck såklart.

2.
Maska ENDAST när resten av personalen maskar. Ny vårdpersonal tror att man får dricka kaffe och läsa tidningen när det inte verkar som det finns något att gör. Luttrad vårdpersonal frågar om något behövs göras innan de sätter sig. Kom ihåg att ni ska maska tillsammans, ingen ska stå i tvättstugan när du läser DN's kulturdel.

3. Kom i tid på morgonen. Tider är viktigt för vårdpersonal, natten vill gå hem på morgonen, kvällen vill gå hem strax innan nio osv. Ja, du fattar. Om du blir hemskickad tidigare så är det bara gå, men se till att kom i tid på morgonen! Om det är du som ska ta rapporten 0700 så stoppar du upp hela arbetet genom att komma en kvart försent. Inte populärt.

4. Skaffa dig ett partytrick. Jag är en himla fena på storbak då och då, och jag och Wascator TT136C är bästa polare. Den torktumlaren kan jag ta sönder och rengöra i sömnen. Erbjud dig att göra inskrivningar om vårdtagare på datorn, garanterat poppis bland äldre medarbetare. Eller läs tidningen högt för några stycken panchisar då och då. Eller håll koll på tvätten. Håll koll på städlistor och annat skit. Men försök inte sno någon annans partytrick, tanken är att man ska göra sig behövlig på arbetsplatsen och att ni allihopa ska hjälpa varandra.

5. Berätta personliga saker. Alltså inte saker i stil med: min katt dog igår, mamma har cancer och mitt fadderbarn har inte råd med dialys, utan roliga saker. När du blev rånad av tre transor i Ungern, dina flippiga klasskompisar och andra hippies.

6. Jobba inte ihjäl dig. Man får inga extra fanfarer i himlen för det. Så låt dem inte köra med dig bara för att du är vikarie, du ska inte ta tre duschar på morgonen, det är inte okej. Ni ska hjälpas åt.

7. Om du är lite långfingrigt lagd, sno ingenting förens du har fattat hur allting funkar. Plocka inte med dig rengöringsmedel, mat och sådant förens du har en uppfattning om någon i personalen räknar sådant t ex har ansvar för att fylla på förrådet/beställa mat. De kommer garanterat upptäcka det om du inte gör det snyggt.

8. Hata chefen med stil. Vårdchefer är inte kända för sin ledarskapsförmåga utan mer för så split. Lär dig se sådant: varför bråkar alltid heltidarna med deltidarna och säger att de är lata? Varför bråkar folk om att en del aldrig ringer sjuksköterskan? Är sjuksköterska ett rasistiskt svin som man helst inte vill ha att göra med? Man behöver inte hålla långa brandtal om varför man tycker chefen är en bajskossa. Chefhat kommer liksom automagiskt när man börjar jobba. Men akta dig, ofta finns det en i varje grupp som gärna skvallrar för chefen för att de tror att de ska ge något när de löneförhandlar. Identifiera den här personen innan du börjar säga något om vad du tycker om chefen. Och, du man behöver inte ta i från tårna utan oftast räcker det med: har ni tänkt på att när chefen gör så här då gör vi så här, då blir det ju som att vi är osams på grund av henne.

9. Ha kul på jobbet. Ja, alltså så kul du kan. Men man kan lika gärna försöka underhålla sig när man är tvingad att löneslava åtta timmar om dagen. När jag och en av de boende är ute och går river vi ner nasseklibbor, när jag och en arbetskamrat jobbar kväll så går en och handlar på Ica så lagar vi mat tillsammans. Hitta lufthål i arbetsdagen, och när du hittar dem: passa på att skratta.

Inga kommentarer: