måndag 9 juni 2008

Populärkultur: Trashteve/ social grupp 3-porr

Jag pallar inte se kulturprogram. Fy faan vad tråkiga de är, tråkigt redigerade, åsikterna som vädras är något i stil med Ung Vänsters förbundsstyrelse (man ska vara snäll mot djuren, att slåss är dumt, fy på er demonstranter som inte delar ut rosor till världens bästa poliskår osv.). Och den gång ett kulturprogram tar upp något "radikalare" (radikal är väl ett jävla värdelöst ord?!) i stil med: "visste ni att Sverige inte är riktigt superjämställt, ibland får kvinnor spö?" så hurrar alla (läs: människor med politiska ambitioner) och tycker att SVT är den bästa instansen på jorden.

Vilket såklart är fel. SVT är skittråkigt (vi pratar om de som gjorde "Svenska hjärtan", jeez liksom.) Kulturens bärare och tevens beskyddare är ju MTV.

MTV gör musikprogram och visar amerikanska realityshower från Amerika. I like. Musikprogrammen är väl okej. Men det är ju amerikansk realtyteve som är bäst, programmen Next, X-factor och Dismissed innehåller material till massor med uppsatser om kön, genus & sexualitet. Det är en gyllene guldgruva.

Men, det finns ett program som står ut mer än dem andra. Som får de andra dejtingprogrammen att verka töntiga. Programmet som lyckas förena sexualitet, straighta män, 16 lesbianer och en glamourmodell: A shot at love with Tila Tequila. 16 karlar anmäler sig till någonting dem tror är i stil med Bachelor med Tila Tequila (Tila Tequila är väl någon slags motsvarighet till Carolina Gynning), Tila Tequila avslöjar att hon är bisexuell och in kommer 16 lipstick-lesbians. Killarna blir sura, irriterade och vädrar all sin hetronormativitet, tafsar på dem lesbiska brudarna, slåss, lesbianerna hatar killar (förutom en som ligger med en av killarna, hon åker såklart ut och killen får stanna kvar). Det är fullt ös.

Istället för att mediaforskare lägger sin tid på att analysera Six feet under så borde de skriva en roman om A shot at... Herregud, det finns hur mycket som helst att ösa ur: killarnas hetronormativitet och hur de tvingas övervinna den för att inte åka ut, att lesbianerna har minimala kläder på sig och hur de avviker mot den gängse uppfattningen om lesbiska, varför serien är så sexuell, monogamin för alla utom Tila, deras sätt att se på kärlek som en vara, hur Tila ser sig själv som en vara och som ett pris.

Dokusåpor viftas bort och tillmäts inget populärkulturellt värde. Jag tror inte bara det beror på dokusåpans intrigerande och enkla upplägg utan det beror ju också på klass. Realityteve genomsyras till stor del av arbetarklass och behandlar arbetarklassproblematik.

För att ta ett exempel, minns ni The Swan? The Swan var ett program som förvandlade fula ankungar till svanar, de plastikopererade sönder kroppar, visade upp dem och familjer grät av lycka för att deras nära eller kära blivit så "snygga"/helt jävla botoxfyllda med blonda lockar runt omkring.

En sak alla dessa "svanar" hade gemensamt var tänderna, de var i bedrövligt skick; de hade ruttnat, blivit bruna, med mera. De flesta av dem var också väldigt överviktiga. Det mesta som åtgärdades var egentligen sådant som var arbetsskadorna av att ha ett dåligt betalt arbete och andra indirekta skador som att inte ha råd med tandvård.

Eller, ett annat exempel: Extreme Home Makeover som egentligen skulle kunna vara en skräckpropagandafilm från valfritt kommunistparti om kapitalismens hemskheter. Hela serien handlar om hur den amerikanska staten lämnar sina medborgare vind för våg (efter att de har skjutit ett par irakier och blivit av med ett ben, såklart). Och snälla, snälla NBC går in bygger ett svulstigt hus med alltmankantänkasig. Kapitalismen hittar ett sätt att tjäna pengar på misären, det finns pengar att hämta hos dem som knappt konsumerar. Möbelföretagen marknadsför sig på deras bekostnad, NBC säljer reklamplatser och aktieägarna är glada!

Fler program med klass: Americas Next Top Model (där de flesta någon gång i programmet bölar om sin fattiga uppväxt och att man vill bli modell för att äntligen kunna konsumera), Rent hus, Cops, Baren, Tjockholmen, Stilpoliserna, Du är vad du äter, Lyxfällan osv.

Med finns alltid en arbetarklass som ska uppfostras, som ska bli snyggare, få bättre smak, kunna föra sig bättre, lära sig städa mer, bli lite smalare.

SVT's Toppform är väl sosseversionen av "The Swan".

Helt enkelt; realty-teve och dokusåpor profiterar på klassamhällets misslyckanden. Sådant som borde vi egentligen borde ha rätt till kan med tur fixas till av en styrelse på NBC om våran ansökningsvideo andas tillräckligt mycket misär och desperation.

Om du nu blev pepp på att se "A shot at love with Tila Tequila":

Säsong 1


Säsong 2 (som sänds just nu på andra sidan sjön och hela avsnitten ligger på mtv.com)

2 kommentarer:

Josef Boberg sa...

Hmmm... - om det här med kvinnoförtryck i olika former - sedan tusentals år tillbaka, tyvärr tyvärr... - finns det en hel del om här faktiskt...

Suecae Sounds sa...

Jävligt vettigt skrivet! Själv dåsar jag till efter jobbet med dokusåpan som kompis. Där finns åtminstone vanliga människor med, även om det såklart är fucked up på sitt sätt. Men aldrig så fucked up som kulturnyheterna.