söndag 24 augusti 2008

Seriemord, vilda strejker och skådespel.

Jag jobbar tidigt på helgmorgonen och är hemma på fredagkvällen. I brist på annat bättrar jag på min seriemördarkunskap, frossar i detaljer, ser tarmar som flyger åt alla håll och tycker att det är ganska spännande trots allt. Efter att jag läst det mest intressanta om Son of Sam och andra knäppskallar googlar jag seriemördare och Malmö. Man vet aldrig, tänk om... Fantasin som sällskap.

Jorå, ta mej faan. Det bor en seriemördare här, på Värnhem för att vara exakt. Jag läser och läser i tråden på Flashback (herregud vilket nöje FB är, där vet dem allt om droger, kriminalitet och semiskvaller typ nakenbilder på Basshunter) om sjukhusmorden i Malmö.

Det utspelar sig på en vårdinrättning; Malmö Östra Sjukhus avdelning 26, på deras långvård dvs det vi idag kallar för äldrevård. En 18-årig beredskapsarbetande vårdare mördar på 99 dygn 27 stycken patienter och utför 16 stycken mordförsök.

Han mördar dem med Gevisol. Gevisol är ett rengöringsmedel som används för desificera, han blandar det i saften och ger det till patienterna. Mördaren anses vara "svagbegåvad" och uppger som anledning till morden att han "tyckte synd om dem" och att deras lidande var oacceptabelt. (Kuriosa: om någon minns larmet om " de dödliga kändisparfymerna" för något/några år sedan så berodde det på att parfymerna innehöll samma aktiva substans som Gevisol: fenol. Fenol används till tillverkning av konstfibrer, färger, parfymer, tvålar, läkemedel, tillsatser för livsmedel, sprängämnen och gummi.) Gevisol är frätande och patienterna dog i fruktansvärda plågor. Några drack fogligt, andra spottade och fräste men dem tvingade mördaren att dricka saften. Han berättar: "Det var gubben i rum 1 som kämpade för att få luft från 8 till 12, sen var det över [...] det var Lill-Anna med den gula koftan som ville slippa."

Att antalet offer blev så högt kan bara skyllas på bristande rutiner på avdelning. Man trodde först att nån smittsam sjukdom härjade och när kropparna obucerades fann man frätskador i mungiporna. Dessa frätskador (som Gevisolen orsakat) trodde läkarna hade orsakats av saltsyra som stötts upp från magen. En patient nämnde att hon hade fått en "stark medicin" av [mördaren] men detta togs aldrig upp. Istället avled hon några dagar senare då [mördaren] förmodligen hört att hon pratade om honom och på nytt tvingat i henne Gevisol. Han hade också haft en tidigare anställning på ett annat sjukhus men fått dåliga vitsord med rekommendationen att inte anställa honom inom sjukvården igen. Detta intyg försvann och MÖS fick inget veta.

1979 dömdes han till sluten psykiatrisk vård.

I tråden spekuleras det vilt om att mördarens pappa var en respekterad överläkare och att en mörkläggning har skett, att det fanns en andra medhjälpare och att det var han som var den egentliga hjärnan bakom alltihopa.

Det är som ett random CSI-avsnitt men med en helt annan närhet men jag fastnar mitt i tråden på något annat.

"BC [den där påstådda medhjälparen] var mycket aktiv under den vilda strejk som mentalskötarna i Malmö hade januari 1990. Han höll många brinnande tal och upplevdes av en del som väl fanatisk. Då arbetade han på Rättspsykiatriska kliniken på MÖS. Hans besvikelse när den vilda konflikten upplöstes lär ha varit mycket stor."

Vild strejk! Vild strejk på riktigt? Inom vården? På 90-talet, va? Lägg av. Vårdarbetare får väl inte strejka hur som helst. Jag googlar. Jag hittar ingenting egentligen utom en kommentar på Marcus Birros blogg i kommentaren av antigone längre ner.

"1990 drog jag och tre andra som då var vårdbiträden och mentalskötare ut i vild strejk i Malmö. Ensamma lyckades vi samla 1500 vårdbiträden att under en dag sittstrejka i på våra arbetsplatser. Detta var i samband med att dåvarande statsminister Ingvar Carlsson drog in strejrätten i vårt land. Ja vad hände då med oss? Arbetsgivarna genomdrev lockout men vi skrämde skiten ur dem. Vad var det värsa som hände mig och de övriga “strejkledarna”? Jo vi blev omplacerade…….vilket i sig inte hade ngn betydelse alls. Jag vet att alla människor kan genomdriva förändringar om man bara inte vore så rädd och bekväm."

Jag trillar av stolen. Jesus. Herregud. 1500 pers är jävligt mycket, jag vet inte om det beror på mina internetskillz eller om det inte skrevs så mycket om det. Trots ivrigt letande hittar jag inget mer om det. Jag fortsätter googla vilda strejker och vården. Jag hittar ingenting förutom en kommunalkärring som arbetat som mentalvårdare och beklagar sig över dagbarnvårdarnas strejk:

"Värsta minnet härrör sig från dagbarnvårdarnas vilda strejk 1986. Grunden till strejken var kravet på månadslön. Estelle blev omringad av ilskna, skrikande människor och stämningen var så hotfull att polis tillkallades.
- Jag hade mardrömmar om detta flera år efteråt, säger Estelle och
kan konstatera att dagbarnvårdarna fick månadslön vid det årets avtalsrörelse
och att så hade skett även utan vild strejk."


- Estelle fd Ordförande i Kommunals sektion 40 i Mölndal

Jag sitter nästan och hoppar i min stol framför datorn. Åh! åh! åh! Vild strejk! De hotade fackpampar! Herregud, vad trevligt. Men där är mitt internetgooglande en dead end. Jag hittar inga fler svenska vilda vårdstrejker. Gör du?

Men vad var det Ingvar Carlsson gjorde då? Googla, googla, googla. (Hur gjorde man innan när man letade på internet? Jag har nästan glömt altavista, skunk och annat från internets gryning.)

Ingvar evil Carlsson försökte införa ett strejk- och lönestopp 1990 på grund av att ekonomin var något man kunde skrämma små barn med. Ingen har väl glömt 90-talskrisen? Eller missat sossarnas och borgarnas tjafs om vad som orsakade det hela (gäääääsp).

Regeringen Carlsson ville frysa lönerna och TVINGA fram fredsplikt. Strejkböterna ville de höja från 200 till 5000 spänn, de motiverade det med att det var en höjning som skulle vara tvungen för att behålla fredsplikten. LO:s ledning godkände det hela dock med en viss tvekan. FACKLIG POLITISK SAMVERKAN IS THE SHIT! Verkligen asså.

Men riksdagen var det lite drag i och de röstade nein. Eftersom Ingvar Carlsson är en jävla dramaqueen hade han sagt att regeringen skulle avgå om de inte fick igenom sitt förslag. Så de avgick, för att efter byråkratiskt exercerande bilda en ny socialdemokratisk regering som istället gjorde följande:
Man införde inte den sjätte semesterveckan man lovat utan endast två dagar, övriga tre skulle fås senare. Dem har ingen sett skymten av.
De höjde egenavgiften i arbetslöshetsförsäkringen till 12 kronor/månad
De hävde pris- och hyresstoppen utan att höja lönerna och lämnade till arbetsmarknadens parter att komma överens om någon slags löneökning som blev skitdålig.

Så, nattens sensmoral är något i stil som följer: Seriemördares misstänkta "puppet masters" leder vilda vårdstrejker, kommunal är ena jävla stoppklossar och är helt utan klassmedvetande, facklig politisk samverkan är mord, parlamentarism är ett skådespel och sossarna är backstabbers. Fast jag vet inte om de gett någon kniven i ryggen egentligen, som om vi räknade med dem från början.

Förresten, vet ni vem som lade fram förslaget om strejk- och lönestopp för riksdagen för regeringens räkning? Ledtråd: Hon är partiledare för ett parti som söker "supporters". Tjänster och gentjänster.

Men jag undrar, vet någon mer om sittstrejken i Malmö? Eller mer om vilda strejker i vårdsektorn överhuvudtaget? Skriva gärna i kommentarerna, det skulle vara jättespännande att veta detaljer som organisering, repression, resultat osv.

--------

Ännu mer kuriosa om Saftmorden på Malmö Östra Sjukhus:
Dagar som skakade Sverige:
Gevisol - smaken du aldrig glömmer

Tv3 dokumentär med sjukt smaklöst namn och halvtaskig journalistik men okej tidsfördriv.

Flera av byggnaderna av det som var Malmö Östra Sjukhus står idag tomma. En del används för skolverksamhet, som studentboende och av UMAS rättspsykiatriska klinik. Området benämns idag Sege Park och det finns planer att omvandla området till en stadsdel med bostäder.

MERA MALMÖ NUTCASES: Kannibalen på Kornettsgatan! Malmö var tydligen en farlig stad 1979, saftmördare och kannibaler. Huga!
Tråden på Flashback
Sydsvenskan om kannibalens permission och diagnoser
Kannibalen hotar folk
Kannibalen blir inte åtalad

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håll i hatten nu...

Vi jobbar för att få med en kvinna som var aktiv i strejken 90 till en "strejkskola" under Vår Makt i Malmö 1-2/11. Vad jag vet är hon ingen massmördare.

Cvalda sa...

Oj, jävlar. Fan vad häftigt. Det är ju helt klart bäddat för succé! hoppas, hoppas!

Anonym sa...

Gå till bibblan och sök i mediearkivet vettja. Lär väl finnas en del där...

Anonym sa...

Sverige hade i snitt ca 90 vilda strejker per år mellan 69 och 90, sen dog det ut helt plötsligt. Så nog finns det fler vårdstrejker där.

Anonym sa...

Kannibalen Gyllenfjäder: http://station2.tv2.dk/udsendelser/article.php/id-6570139.html?ss