torsdag 23 april 2009

LEKTION SEX: Odla din paranoia

Man ska vara paranoid på jobbet. Grundinställningen ska vara något i stil: är det bra för chefen/kommer det från chefen är det dåligt. Allt chefen tar i blir till bajs även om hon/han har goda intentioner.

Din chef vill att du ska jobba mer. Du vill ha det lugnt på jobbet.

Några exempel:
Chefen kommer rännandes ner på avdelningen och börjar prata om hur viktigt det är att ni dokumenterar allting ni gör på jobbet. Allt som ni gör med de boende ska dokumenteras i det digitala journalsystemet. Allting från extra duschningar, till promenader till om vi gör något annat förutom att byta blöja ungefär. Jaha, det är väl bra är ju ens första tanke eller åtminstone spelar ingen roll.

Men med lite fakta i bakhuvudet så kanske det inte alls är så bra. Några fakta:

1. Chefen är inte på avdelningen alltså hon/han lite koll på vad vi gör. Han/Hon får förlita sig på rapporter från anställda på avdelningen och skvaller. Vad som stämmer är alltså svårt att avgöra.
2. Journalsystemet dokumenterar allting vi gör. Det vill säga: chefen får en översikt hur mycket vi hinner med på våra arbetsdagar. Ju mer vi skriver desto mer tid har vi. Alltså är det övervakning.
3. Men de boendes bästa då? Står det i din journal hur ofta du duschar? Om du promenerar? Att skriva frångår systemet med att man är beviljad insatsen dusch en gång i veckan osv. Istället för att man avtalar en insats och utför den - måste vi nu skriva ett "kvitto" på att man har gjort det.

Men vad ska då chefen med informationen om våran arbetsdag till?

Nedskärningar såklart. Spara in på personal såklart. Tror du verkligen politikerna bryr sig om extraduschar när de sitter med siffror och finanskris på ett nämndmöte? Jag tvivlar. Tvivlar är väl fel ord. De har ingen jävla aning är nog mer korrekt. Tjänstemännen lägger oftast bara fram förslag som politikerna röstar igenom. Alltså: politikerna får oftast inte ens ett val att bry sig.

En arbetskamrat till mig berättade att det här inte är något nytt. 90-talet, nedskärningarna och besparingarna så hände exakt samma sak. Chefen ville att de skulle dokumentera allt och sa att en del av den individuella lönen skulle baseras på det (är det förresten en slump att individuell lön infördes i en kristid? Perfekt att splittra personal och sänka lönerna). Det var ljug. Det som hände var att de lydigt dokumenterade A L L T och lite senare blev det schemaändringar och en hel tjänst drogs in trots att de boende blev inte färre.

Detta tack vare att chefen kunnat samla information om deras arbetsdag via journalsystemet och på så sätt räknat ut vart han/hon kunde dra in personal.

Samma sak sker igen på samma arbetsplats och de i hennes pass har beslutat sig för att inte dokumentera extra arbete, nu gäller det bara att få med sig det andra passet också vilket har visat sig svårt. I det andra råder en splittring och personalen konkurrerar om att vara duktiga och göra ett bra jobb. Dokumentationen blir ett sätt att visa fram fötterna för chefen.

Senast jag pratade med min arbetskamrat sa hon att en ny schemaändring var på väg.

Allting återupprepar sig: kris, nedskärningar och nedläggningar. Dokumentation, schemaändringar och indragningar.

Men vad kan man göra då?

Dokumentera ingenting annat än det absolut nödvändiga och försök vända dokumentationen emot dem. Dokumentera varje gång en vårdtagare gör någonting utanför det vanliga som ger er merarbete.

På min nuvarande arbetsplats har nu har vi en alkoholist som borde bo på behandlingshem istället för äldreboende eftersom hon beter sig så illa. Så vi dokumenterar varje gång hon är full, uppför sig illa mot andra boende osv. För att kunna få underlag för att få henne flyttad. Dokumentera varför du inte hinner med något: "Vi kunde inte ta X på dennes beviljade promenad eftersom vi hade extrainsatt APT-möte".

Allt de försöker använda mot er - vänd det mot dem!

Skriver chefen avvikelse på dig, skriv avvikelser på han/hon (man kan fortfarande skriva dem anonymt och de går till din chefs chef och medicinskt ansvarig sjuksköterska - så de kan inte mörka det) för att du inte fått info om/att ni inte utfört arbetsmoment för att ni varit underbemannae osv. Sätt i rutin att inte hinna klart om ni är underbemannade - ju fler som drabbas desto större blir trycket på chefen att det inte händer igen.

Och lär upp vikarierna fort! Vikarier vill gärna visa sig duktiga för att få behålla sitt jobb, vilket inte är något konstigt, och därför gärna dokumenterar extra mycket eller jobbar extra snabbt osv. Se också till att markera snabbt att ni löser konflikter internt utan chefen, ni vill inte ha en skvallerbyta på avdelningen.

Helt enkelt: chefen vill kontrollera er - ni vill inte bli kontrollerade och de kan inte kontrollera oss om vi inte låter dem få veta vad vi gör på våran arbetsdag. Var försiktig med vilken information du lämnar ut till din chef, som amerikanerna säger: You have the right to remain silent. Anything you say can and will be used against you.

En klok arbetare är paranoid.

1 kommentar:

matona sa...

Väldigt bra inlägg! Praktiska tips är alltid jättebra! Gryyyymt änna!
puss!