tisdag 2 september 2008

I delar av Rosengård vågar polisen inte fotpatrullera på grund av risken för stenkastning.

Året är 1712, det är snart 300 år sedan. 24 stycken slavar samlas i stadskärnan. De är alla slavar som jobbar inomhus, det vill säga, de tillhör de priviligerade slavarna.

Anledningen till att de har samlats är att de ska tända eld på ett hus. De ska inte bränna ner någonting för att något borde brännas ner utan därför att de väntar på de människor som springer ut och släcker elden.

De hoppas att deras handling är den handlingen som kommer tända gnistan för slavuppror runt om i hela Amerika.

Det sprakar när det gamla huset tar eld, och ut ur husen runt omkring springer vita människor för att försöka släcka elden. Beväpnade med musketer, svärd och knivar attackerar slavarna från sina bakhåll. Nio stycken dör och ytterligare nio skadas. De vita som undkommer larmar myndigheterna och paniken sprider sig i New York City.

Allting blev inte som de 24 slavarna hoppades, inget slavuppror skedde någon annanstans. Slavarna förblev passiva och upprorsmakarna gripna. Några valde att hellre ta sitt liv än att bli torterade av britterna, de som greps fick ovanligt hårda straff: hängning, kedjad för att svälta till döds, bränning på bål och en fick alla ben i kroppen knäckta och lämnades att svälta ihjäl.

De vita förstod inte alls vad som hade hänt? Hur kom det sig att de priviligerade slavarna ville mörda folk (OBS! i det allmänna medvetandet var vita folk och INTE slavägare)? Vad var anledningen till massakern? Varför var de priviligerade slavarna så onda?

De vita skyllde det hela på sin tids NRA, våldsamma dataspel och Marilyn Manson i 1712-tappning.

Tänker du på vad jag tänker på?

Trots att anledningen fanns där hela tiden framför dem så såg dem den inte. Händelsen förklarades med ondska och individuella fel på individerna.

Det jag tänker på är när kidsen i Rosengård sätter eld på sophuset och kastar sten på brandmännen. Vi ser det som lika irrationellt. Varför skulle man vilja stena the good guys, de som ska rädda bostadsområdet? Varför skulle man vilja stena representanter för den rasistiska statsmakten? Varför skulle man inte vilja stena dem? Enda gången byråkratin/välfärsstaten visar sig där är när livsmedelskontrollanten stänger ner pizzerian, drar in pengarna från ungdomsgården, snuten griper någon eller när det brinner...

Varför har de inte kastat sten tidigare?

KvP berättar att det brunnit 90 gånger i Rosengård på ett år.

Ps. Läs kommentarerna, de är jättecharmiga: "Varför hatar de Sverige så mycket att det vill bränna ner det?"

Inga kommentarer: