tisdag 29 juli 2008

Det finns ingenting som gör så bra kommunister av folk som lönearbete

Det kom sig inte av någon speciell anledning att de gjorde det där. Att de snodde femtusen spänn ur kassan. Och sedan lite till.

Chefen hade inte varit extra jobbig, arbetstakten hade inte höjts utan allting var som vanligt. De hade till och med fått en fläkt att ha vid kassan de riktigt heta dagarna.

Det är sommar i den mellanstora staden någonstans i mellanmjölkens land. Två tjejer jobbar i en skobutik. De är fast anställda på deltid, passen är på fyra eller sex timmar. Aldrig heltid, aldrig åtta timmar. De har semester att ta ut, men det är ju bara löjligt resonerar dem. Ta ut semester! På en så låg lön? 9000 svenska kronor får de ungefär i månaden. Båda tjejerna vet att det är bättre att boka en sista minuten, sjuka sig en vecka och plocka ut semesterdagarna i pengar.

Då bokar de gärna en charter. Där vilar de upp sig, bränner hud röd i solen och dricker sprit ur plastmuggar. Det, det är semester. Semester ska inte vara en plåga som en del verkar resonera. Som dem som tycker att fjällvandring, bergsklättring, dykning, tälta i naturen och annan fysisk ansträning är semester. Kassatjejerna förstår inte alls varför man skulle vilja ha skavsår, ont i kroppen och slita ut sig på s e m e s t e r n. Ska det inte vara tvärtom? Att man ska vila upp liksom.

Den här dagen var en måndag. Tillbaka på jobbet efter en slitig helg (läs: varit full och hånglat på den lokala motsvarigheten till o'learys som hellre spelar fångad av en stormvind än justice) är dagen monoton och tråkig. Det är fint väder så det är inte speciellt många kunder i butiken. Lite slött artighetskonverserar tjejerna om semester, möjligheterna att ta semester och att de kanske inte har råd.

Då lyser det till i den ena tjejens ögon.
"Hur länge är vi chefslösa?"
"Typ tre och en halvvecka till tror jag, till den 8:e"
"Då hinner det ju vara en löning till. Så då blir det ju en massa kvitton"
"Jaaaa, vad spelar det för roll?"
"Det blir ju flera kassar med kvitton och en massa reklamationer under den tiden. Så då skulle ju vi kunna passa på att reklamera."
"!?!?!??!?"
"Jamen, du har väl också massa skor härifrån för att man får personalrabatt?! Jag har i alla fall massor av skor. Tänk om man skulle reklamera sina vinterskor och alla de där impulsköpsskorna. Då skulle man ju få lite semesterpengar."
"Men, åh, ja! Det kan ju inte spåras tillbaka till oss om de inte är så nitiska att de kollar upp just den reklamationen: vem som tog emot och vart pengarna sätts in. Dessutom, chefen lär ju inte gå igenom flera kassar av kvitton för att hitta reklamationer från en vanlig jävla måndag."
"Jag tror aaaaldrig hon pallar leta upp det, jag menar det lär ju inte bli miljoner vi snor ur kassan. Och vi snor ju inte ens, vi reklamerar ju bara frikostigt. Eller hur?"


De fnissar bakom kassan och tittar på klockan. De bestämmer sig för att de börjar plocka ut sina lunchraster tidigt så de kan. De går hem till sina sentrum lägenheter på rasten och hämtar skorna de inte vill ha.

Efter lunchruschen går de in på lagret. Auktionen börjar.

"Ett par vinterstövlar! Vad kan jag få för dem snälla kassaapparaten? 800? Kan jag få 1000 spänn? KOM IGEN!"
"Jag hittade dem här i varukatalogen. Grattis! Tolvhundra tillbaka! Flyget betalt! Och du, vi glömmer väl att vi fått personalrabatt på de här? Bara för att du är en sådan fin arbetskamrat ska du få alla tolvhundra riksdalerna, med villkoret, och det här är ett villkor som är ett absolut krav; att du köper annat kaffe än Zoegas mörkrost! Det smakar skit."


Som tur är är det ingen i affären som lägger märke till tjejerna på lagret. De auktionerar ut trasiga klackskor, stövletter, ballerinas, sneakers till skoföretaget. Personalrabbatten glömms bort och fullpriset betalas tillbaka. Det som de inte kan få ut i cash tar de i till godokvitton som de vet att de utan problem kan byta mot pengar med lite kassatrixande senare.

Snart är skorna slut. Men endorfinruset sitter kvar. Kassatjejerna är så glada, semestern är inom räckhåll!

"Du, borde vi inte dela med oss? Jag har kompisar som behöver extra pengar. Har inte du?"

De plockar upp mobilerna och ringer de tjejkompisar som de tycker bäst om, har barn eller som det är deras tur att ställa upp på.

De närmsta dagarna kommer de inbjudna in i butiken med sina gamla skor/fula skor/impulsinköpta skor och byter in dem mot pengar eller nya, oslitna par. Reklamationskvittona läggs i stora kassar, de nya skorna läggs i kartonger och pengarna stoppas i fickan. Vad det här kalaset kostat företaget har kassatjejerna ingen aning om. Inte heller bryr de sig speciellt.

Om du mister ett skitjobb står dig tusen åter.

Men det blir lite lättare att gå till jobbet, tillsammans fnissar kassatjejerna på lagret och de gör upp planer för när de ska sjuka sig och vilka anledningar de ska använda. Axel ur led? Halsfluss? AIDS? Feber (nääääää, för trååkigt!)? När det är lugnt i butiken diskuterar de ingående vilka sjukdomar som balanserar mellan att man slipper sjukintyg och att de verkar alltför konstiga.

Sedan, när semestern sjunkit in. Så sjunker insikten om att de så länge de jobbar på skoföretaget behöver de aldrig mer betala för sina skor. De lovar varandra att hålla hårt på den nya årsbonusen. Sedan lovar de också varandra att de ska gå ut i helgen, bli fulla och hångla med snyggingar på den lokala motsvarigheten till o'learys som hellre spelar fångad av en stormvind än justice.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Läste den här från jobbdatorn när jag egentligen skulle beställa mat. Oj så glad jag blev mitt i all svettig tristess. Har du några bra sjukskrivningstips av typen som nämns i texten?

Cvalda sa...

Jag har ett sådant där one time use-only: sjukskriva sig för personliga problem som man inte kan gå in på. det har hänt något med en syrra/pappa/släkting. och motivera det med att man tänker på verksamheten att man inte kan göra ett bra jobb bla bla. Det brukar få de flesta chefer att smälta. att man tänker på sitt jobb mitt i all ångest.
Sedan kan man ju alltid hävda att man suttit hela natten på akuten med en polare om man skulle råka försova sig. När ni då drog in till akuten glömde du telefonen i all uppståndelse och 118 118 hade inte ditt arbetsplats nummer. Men att du såklart tänker jobba ändå eftersom du står på schemat.
det bästa man kan göra i en sjukskrivning är att fejka arbetsmoral.
Lycka till i sjukskrivningsdjungeln!

Anonym sa...

Vad kommer historien ifrån, handlar den om dig eller är de dina kompisar eller är den påhittad?

Cvalda sa...

Anonym: Who am I? That's a secret I'll never tell.
XOXO
Gossip Girl