Hej!
Hoppas ditt jobb inte är alltför tråkigt och att lönen är schysst. Men du, har du koll på din anställning och din anställningsform?
Det är lite viktigare än vad man tror. Förut fanns det bara en slags timanställning; men den var lite krånglig för företagarna. Den krävde bland annat att man motiverade varför man skulle timanställa och inte tills vidareanställa. Det var också så att ett företag eller en enhet som det heter inom vården inte fick ha hur många vikarier som helst. Efter ett tag på en sådan timanställning så blev man till vidareanställd, två år närmare bestämt.
Det hela var inte riktigt så som cheferna hade tänkt sig. De vill ha en flexibel arbetskraft som man kan sparka i dåliga tider och anställa i mängder i goda tider. Då utgjorde den gamla anställningen ett problem: dels kunde man inte anställa i mängder av timarbetare och dels så blev ju timpersonal till vidare-anställd efter ett tag. Arbetskraften var inte riktigt sådär flexibel som man ville att den skulle vara. Pappa staten klev in och löste det hela åt företagen, riksdagen röstade igenom AVA-anställningen.
AVA betyder Allmän Visstids Anställning och har andra regler än den tidigare timanställningen. Inte längre behöver företagen en motivera till varför de timanställer istället för tills-vidare-anställer och man får ha hur många timanställda man vill. Fortfarande är det två år tills du får en tills vidare-anställning.
Meh! Då är det ju inte så stor skillnad kanske du tänker. Jo, alltså, det är här de fula tricksen kommer in. AVA-anställningens LAS-dagar (LAS-dagar är de dagar man samlar för att få tills vidare-anställning. 1 arbetsdag = 1 LAS-dag. Tillräckligt många LAS-dagar = tillvidare anställning) räknas på en annan lista en LAS-dagarna för den tidiga timanställningen. Alltså: två olika listor för att räkna LAS-dagar som man inte får lägga ihop.
Så du kan gå nästan 2 år på AVA och när du precis ska LASas så får du den andra timanställningen istället som räknas på den andra listan. Så arbetskraften kan vara flexibel i fyra år istället för två.
Dessutom måste de här två åren på AVA vara inom en femårsperiod. Så, om företagen låter sin personal ha olika anställningsformer och sen precis inom dem LASas sparkar dem ett år så slipper man också tills vidare-anställa eftersom man kommer runt femårsregeln. Så förlorar du massa LASdagar det året som du är sparkad eftersom det inte faller inom femårsperioden så kan företaget återigen anställa dig osäkert eftersom LASdagarna har minskat.
Och nu kanske du tänker: "MEN ÅHHHHHHHHHHHHHHHHHHH! Jag har ju faktiskt varit anställd innan den här lagen började 1 juli förra året. Bryr mig inte. Har inte den anställningen." Jo, fast nästa gång ditt vikariat tar slut så kan de ge dig en AVA-anställning också börjar dina LAS-dagar om på noll. Det är faktiskt inte så kul.
AVA ersätter projekt- och ferieanställning, tillfällig arbetsanhopning, praktik, anställning i avvaktan på värnplikt-tjänstgöring och s.k. överenskommen visstidsanställning. Det speciella med AVA är att orsak för tidsbegränsning inte behöver uppges. Endast om AVA används på ett diskriminerande sätt kan den få rättslig prövning.
Det vill säga: om din chef inte gillar dig har h-n enligt lag rätt att anställa 65378674389988343780 vikarier så att du inte får något jobb och på så sätt hålla dig borta. Det behövs inte motiveras och man kan få sparken utan att få sparken om man bara går på timmar eftersom de slutar ringa in dig. Och om han eller hon faktiskt bryr sig i att ge dig sparken så behövs det inte motiveras alls.
Och ingen domstol i hela världen kunde bry sig mindre.
Kul va? Hej då någon slags anställningstrygghet. Hej fjäska för chefen så att man får vara kvar.
AVA-anställningen är en anställningsform som instiftades av staten. Grunden är annars att arbetsmarknadens parter gör upp om vad som ska gälla dvs LO-facken och Svenskt Näringsliv. Tanken är att LO-fackens medlemmar säljer sin konflikträtt (att strejka och sådant) mot ett par procent i löneökningar och att staten inte lägger sig i. Därför har vi ingen lagstadgad minimilön i Sverige utan vi har kollektivavtal istället.
Kollektivavtal ger högre lön än lagstadgad minimilön eftersom det förhandlas om vart fjärde år (eller hur länge man nu kommit överens om att avtalet ska gälla) och då höjs alltid lägsta lönen alltså ingångslönen. Om staten skulle bestämma minimilönen så skulle inte lägsta nivån bestämmas av hur starkt organiserad arbetsplatserna är och hur starkt fackligt organiserade vi är utan hur folk röstar vart fjärde år och lönen skulle vara helt utlämnad till politikers godtycke. Någon valrörelse kanske alla partier lovar att höja minimilönen och väl vid makten är det ett vallöfte som glöms det bort. Vi har ingen garanti för att lönen verkligen höjs utan kan bara hoppas. (I USA har man en lagstadgad minimilön och reallönemässigt har den inte höjts sedan den instiftades på 70-talet trots att företagen gör mer vinst än på 70-talet.)
Det vill säga minimilön är mindre makt till oss, mer makt till dem.
Reinfeldt & co vill lagstifta om en minimilön. De säger att de värnar facket men vill egentligen ta ifrån oss makt genom att försvaga kollektivavtalet. Facket tappar alltså mer och mer makt till förmån till staten som nu börjar lägga sig i sådant i arbetsmarknadspolitiken som de inte gjort förut. Både genom att instifta anställningsformer och genom att införa minimilön. Det betyder att vi som jobbar inte kommer kunna påverka våran arbetssituation lika mycket och att företagen bara kan hänvisa till lagar istället för att lyssna på oss.
Deras AVA var ett led i att göra oss mer flexibla på deras villkor och en lagstadgad minimilön skulle också passa arbetsgivarna som hand i handske. Mindre lön liksom. De sparar pengar. Större fallskärmar för cheferna.
AVA möjliggjorde att vi blev arbetskraftsreserv. I Malmö och i andra städer har något som heter vikariebanken börjat införas. Helt enkelt: man lägger in tider när man kan jobba och blir bokad av arbetsgivaren. Ibland får man jobba, ibland blir man inte bokad. Typ som bions biljettssystem fast för människor. Ibland ser någon Mamma Mia! och sitter på rad 12, stol 4. Ibland jobbar jag och ibland står jag bara beredd på arbete.
I Malmö så har man alla stadsdelar vikariebanker. En vikarie ska alltså jobba i en hel stadsdel inom saker som förskola, äldreomsorg eller kanske LSS. När jag jobbade i Västra Innerstan så kunde 70 olika enheter boka mig inom vården. Just nu så ska alla stadsdelar och väldigt många verksamheter införa vikariebanken och AVA är en utav förutsättningarna för detta.
Det är inte förens nu som man kan anställa hur många vikarier man vill som man kan göra ett sådant projekt. Förut kunde man inte ha för många studenter som jobbade eftersom de inte kunde ta tillräckligt många tider och man fick ju bara ha ett visst antal vikarier.
Men nu! Nu spelar det ingen roll, bara de jobbar litegrann! Man kan ju ha hur många vikarier som helst! Hurra tycker chefen! Tack för det staten! Tack för AVA!
Och vi som inte är studenter får jobba i flera stadsdelar för att få tillräckligt med tider. Vi har flera AVA-anställningar, är sådär flexibla som de vill ha oss och alltid beredda på arbete.
Och du kan tänka dig hur cheferna gnuggar händerna inför eventuell minimilön. Tänk vad bra för företagen att alltid anställa folk på den minsta lönen. Tänk vad de gillar att kringgå kollektivavtalet. Tänk vad de då sänker lönen för andra eftersom det alltid finns dem som är billigare.
Jag vet några som är lyckliga. Och de är inte mina kompisar.
Men vad ska man göra då?
Är du kommunalmedlem? Ta kontakt med din sektion, om de har koll på läget kommer de då begära att ditt anställningsavtal kommer förhandlas om. Övriga fack vet jag inget om. Men TA FÖR I HELVETE kontakt med facket om du upptäcker att du erbjuds en AVA.
Arbetsgivarens har informationsskyldighet om anställningsvillkoren: h-n ska informera om arbetsuppgifterna och yrkesbenämning, samt informera dig om tidsbegränsningsgrunden, det vill säga om det t.ex. är ett vikariat eller en AVA? Det är något som är värt att gå ihop ett par stycken och bråka om. Fick ni verkligen veta att det var en AVA-anställning ni skulle få? Och vart är arbetsbeskrivningen?
Och det finns några rättigheter till:
Du har rätt att begära information om dina sammanlagda anställningstid och arbetsköparen måste ge dig den informationen inom tre veckor. Vilket kan vara bra att göra innan man skriver på något anställningsavtal så att du slipper kastas mellan de här olika LAS-listorna.
Och: Alla tidsbegränsat anställda ska informeras om alla lediga tillsvidareanställningar på t.ex. en anslagstavla. En tidsbegränsad anställd som är föräldraledig har rätt till en egen information om lediga tillsvidareanställningar, om arbetstagaren så begär. I det sistnämnda fallet är det dock upp till arbetstagaren att begära denna information.
Så, börja bråka med din chef om AVA - men gör det inte själv, prata med de andra timvikarierna. Ju fler desto roligare!
-----------
En av dem som nästan hade "premiär" på AVA-anställningen berättar
Gotland ligger tydligen i framkanten när det gäller att hålla folk osäkert anställda Personligassistans.com, Gotlands Tidning
Gällivare vill inte vara sämre när det gäller att vara vidriga mot sina timanställda
onsdag 12 november 2008
Till dig som arbetar osäkert
Etiketter:
anställning,
arbetsmarknaden,
AVA,
chefer,
företag,
osäkra anställningar,
vården
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Fy fan :-{
jättebra skrivet! Jag var faktiskt inte uppdaterad om det är med AVA, men någon på jobbet började referera till AVA men kunde inte förklara vad det är...men nu fattar jag. Vet några som kanske är intresserade av den här artikeln...
Åh, sprid gärna infon om AVA och vilken skitanställning det är så att så många som möjligt slipper den :)
Det här med flexibilitet är något positivt, om ett företag anställer 20 personer och orderingången sjunker kraftigt till följd av yttre omständigheter (finanskris t.ex.) så är det bra att företaget kan göra sig av med 5 personer för att rädda företaget och 15 personers jobb. Företagets ambition är att växa så när krisen är över så kanske dom kan anställa 10 personer till och då har flexibiliteten skapat 5 arbetstillfällen istället för att med din stenålders-taktik resulterat i 20 personer utan jobb och ett företag i konkurs. Din politik var dålig i en icke-globaliserad värld och den är samhällsfarlig i dagens globaliserade samhälle.
Alltså, det här är ingen hemlis: men jag bryr mig inte om företagen. Jag bryr mig om min egen situation, jag vill inte ha sömnproblem för att jag inte har en aning om vart jag ska få pengar för, jag tycker inte det är kul att aldrig ha semester, jag vill kunna planera mer än två månader i taget.
Dessutom, erik, du ljuger ju. LAS kringgås hela tiden av fackliga förhandlingar och man får säga upp folk på grund av arbetsbrist.
Klart "min politik" (praktik skulle jag väl kalla det) jag är samhällsfarlig. Jag hatar kapitalismen, jag vill inte ha det här samhället kvar, jag är inte ute efter samförstånd utan kommunism.
Fyfan! Jag har precis fått reda på att jag har haft en AVA anställning! jag har jobbat sen 2006 och låg förra terminnen precis på gränsen att ha jobbat in mina 3år i timmar!Sen blev ajg anställd med AVA som jag fick reda på tidigare idag för att jag skickat efter mina timmar..nått stämde ju inte..o nu vet jag ju varför!! Så min planerade anställning övergår till arbetslös och ovetande så här till semestern!
Nu blir det paniksöka efter sommar jobb för att kunna betala hyran! och inställd semester!
tack o hej!
Fy faan vilka as de är alltså. Vart jobbar du?
Skicka en kommentar